I drygt nio år har fonden Adrigo Hedge levererat stabil avkastning till en mycket låg risk. En framgångssaga som nu belönats med priset Årets Hedgefond 2015.
Med motiveringen ”hög avkastning till låg risk - en vinnande kombination” tog Adrigo Hedge hem Privata Affärers pris Årets Hedgefond 2015. En utnämning som fondens förvaltare Göran Tornée, Håkan Filipson och Daniel Åhlin ser som ett tydligt bevis på att deras strategi, med fokus på långsiktighet och riskjusterad avkastning, har lyckats.
– Det här priset och den här juryn tycker vi är rätt professionella, för de tittar just på den riskjusterade avkastningen. Vad de också gjorde, som vi tycker är positivt, är att de tittade över en treårsperiod. Jag tycker att ju längre tidsperiod som man tittar på en fond, desto ärligare blir bilden av den. Och ju längre tidsperiod som man tittar på vår fond, desto bättre faller vi ut, säger Göran Tornée.
När Göran Tornée och Håkan Filipson startade fonden för drygt nio år sedan hade de båda arbetat med nordiska aktier i över 25 år. Båda var också överens om att det saknades alternativ till de klassiska aktiefonderna på den svenska marknaden. Därför ville de skapa en fond som fokuserade på att skapa absolut avkastning med en begränsad risk.
»Tittar man på oss sedan start så har vi avkastat mer än en investering på börsen trots att vi har haft ungefär en fjärdedel av risken«
Resultatet blev Adrigo Hedge, en fond som äger och blankar aktier i nordiska bolag och som haft en genomsnittlig avkastning på 6,5 procent per år.
– Det vi brukar förespråka är att man ska titta på den här typen av fonder över en hel ekonomisk cykel. Hur klarar de upp och nedgångar? Och tittar man på oss sedan start så har vi avkastat mer än en investering på börsen trots att vi har haft ungefär en fjärdedel av risken, säger Håkan Filipson.
Söker efter förändringar
Det Göran Tornée och Håkan Filipson framförallt söker efter är bolag i förändring, oavsett om det handlar om att äga ett bolag eller blanka det. Förändringarna kan bero på externa faktorer i samhället, som digitaliseringen eller demografiska förändringar. Men det kan också vara bolagsspecifika förändringar, som en ny ledning eller en ny strategi.
– Ett exempel är Securitas. Där har du en förändring som i princip innebär att du går från väktare till övervakningskameror. Det innebär att de kan ge kunden ett bättre erbjudande och även höja sina marginaler. Det är ett stort skifte och det är en aktie vi har ägt under 2015, säger Göran Tornée.
När Göran Tornée och Håkan Filipson väl bestämmer sig för att köpa ett bolag försöker de sedan ”hedga” den investeringen genom en blankning av ett snarlikt bolag som man tror kommer gå sämre. Är ursprungsidén å andra sidan en blankning försöker man istället hitta ett snarlikt bolag som man tror kommer gå bättre, vars aktie man då köper.
»Det här med att själv sitta ner och prata med ett bolag och framförallt vikten av ledningen, tror jag att man ibland underskattar«
För att hitta dessa idéer förlitar sig Göran Tornée och Håkan Filipson också mycket på sin långa erfarenhet. Förutom att titta på de rent kvantitativa faktorerna lägger man därför stor vikt vid att träffa ledningarna för de bolag man är intresserade av.
– Det här med att själv sitta ner och prata med ett bolag och framförallt vikten av ledningen, tror jag att man ibland underskattar. Det finns väldigt många kvantitativa modeller där man bara tittar på siffrorna och inte gör en bedömning av ledningens förmåga att driva igenom sin strategi. Det är lätt att komma ut med en målsättning för ett bolag men det är inte lika lätt att bedöma huruvida den är realistisk eller inte, förklarar Göran Tornée.
Adrigo Hedge
Förvaltat kapital: 2,1 miljarder kronor (feb 2016)
Årlig avgift: 1 procent fast, samt 20% av avkastningen över referensräntan.
Minsta insättning: 100 000 kronor.
Värdeutveckling sedan start: + 74,1 % (dec- 2006 – jan 2016)
Förvaltare: Göran Tornée, Håkan Filipson, Daniel Åhlin.
Hemsida: www.adrigo.se
Fondbolag: Adrigo Asset Management AB
Riskinformation
Att en fond tidigare har ökat i värde är ingen garanti för att den ska göra det även i framtiden. Dina fondandelar kan öka eller minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas informationsbroschyr med fondbestämmelser.