Svenska Absolicon rider på solenergi-vågenMarknaden för solenergi har formligen exploderat de senaste åren och tillväxten ser bara ut att fortsätta. För det svenska solenergiföretaget Absolicon innebär det ett globalt intresse för sin världsledande teknik och en aktie som rusar.

I och med Parisöverenskommelsen att hålla klimatförändringarna under två grader förra året har världens länder åtagit sig att kraftigt sänka sitt beroende av fossila bränslen. Sverige går i bräschen och åtar sig att ha noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045. För att uppnå detta krävs såklart en stor omställning av det globala energisystemet och en av de stora vinnarna förväntas vara solenergi.

– Solenergibranschen har tidigare varit beroende av oljepriset. Men i och med Parisöverenskommelsen måste politikerna se till att skapa den här övergången, från olja till förnybar energi, oavsett vad oljepriset är, säger Joakim Byström, vd på solenergibolaget Absolicon om de nya förutsättningarna i branschen.

 

»Det är inga problem för industrin att betala för den omställningen. Framförallt inte när solenergin kostar hälften så mycket som olja och gas«

Läs mer om Absolicons teknik här. 

 

Delmarknad värd 3 000 miljarder

Absolicon är idag världsledande inom små paraboliska koncentrerande solfångare och specialiserade på industriella tillämpningar. De har utvecklat ett unikt system som låter dem byta ut mottagaren i det paraboliska tråget där solljuset fångas. Samma typ av solfångare kan därmed producera allt från solel och solvärme, till solånga och solkyla ur samma system.

För Absolicon innebär detta att man kan tillgodose en stor del av industrins olika energibehov, vilket öppnar upp en jättemarknad för bolaget. Enligt IEA kommer världens industriföretag att investera 3 000 miljarder kronor i solvärmedrivna processer fram till 2050.

– Det är ändå inte så mycket pengar som man kan tro. När USA tar fram ett nytt stridsflygplan kostar det 7 000 miljarder kronor. Så 3 000 miljarder kronor är inte så mycket ur ett ”BNP-perspektiv” och det är inga problem för industrin att betala för den omställningen. Framförallt inte när solenergin kostar hälften så mycket som olja och gas, förklarar Joakim Byström.

Att det globala intresset är stort för Absolicons teknik är också tydligt. I Europa har man inlett samarbeten med stora industrikunder och i höst kommer man bygga klart en första pilotanläggning för en stor industrikund i Grekland. Bolaget har också inlett förhandlingar med en potentiell kund i Kina, världens största marknad för förnyelsebar energi, och i oktober är man ett av de 50 företag som bjudits in till ”Asia-Pacific Summit on Low Carbon Technology” som annordnas av Asian Developement Bank.

Rusning på börsen

Den stora potentialen hos Absolicon återspeglas också på börsen. Bolagets aktie noterades på Aktietorget i slutet av juni med en teckningskurs på 40 kronor, bara tre månader senare är aktien uppe i över 100 kronor. Joakim Byström tror att kursutvecklingen till stor del beror på solenergi-branschens generella tillväxt. Men minst lika viktig är investerarnas tilltro på Absolicons strategi: att rikta in sig mot just stora industriföretag.

– De här stora företagen är ofta lite långsamma i starten men när de väl fått in det här i sina strukturer så är man beredda att implementera det på hundratals av sina fabriker. Vi har valt denna strategi för att få mycket stora volymer trots att vi vet att det tar lite längre tid.

Även Absolicons strategi att etablera en produktionslina i Kina är ett långsiktigt arbete med mål att leverera mycket stora volymer på den kinesiska marknaden. För att världen ska lyckas uppnå tvågradersmålet kommer det nämligen behövas storskaliga satsningar på solenergi och där tänker Joakim Byström och Absolicon dra sitt strå till stacken.

Läs mer om Absolicons strategi här.

 

Presenteras av

Absolicon-solar-collector-Logo_4col_tone1-300x51
Absolicon ska vara en världsledande leverantör av koncentrerade solfångare. Genom utveckling, tillverkning och försäljning av solenergisystem som genererar förnyelsebar energi i olika former bidrar vi till att lösa världens energiproblem.

Läs mer om Absolicon här.

Joakim Byström vd för Absolicon.

Redaktionen