Blandfonder, indexfonder, guld och Latinamerika, det är några av vinnarna under fondåret 2016. Med hjälp av Hanna Helgesson, sparekonom på Fondbolagens Förening, tar vi en titt på året som gått, fram till mitten av december, och blickar fram mot 2017.
2016 har varit ett minst sagt händelserikt år på världsmarknaderna. Januari och februari dominerades av stor oro på världens börser, i juni skakades Europa av Brexit och i november chockades hela världen av en otippad amerikansk president. Enligt Hanna Helgesson kan all den här oron vara en av anledningarna till att just blandfonder varit så populära under 2016.
– Det skulle kunna vara ett uttryck för den oron. Räntan är låg vilket gör att avkastningen på räntefonder är dålig. Men samtidigt är det oroligt på aktiemarknaderna vilket gör att man tar det lite försiktigare och väljer blandfonder som är en kombination av aktier och räntor, säger Hanna Helgesson.
En annan trend under 2016 är att indexfonderna fortsätter att växa, på bekostnad av de aktivt förvaltade fonderna. Just debatten om aktiv förvaltning kontra indexförvaltning, har enligt Hanna Helgesson också varit en av de dominerande frågorna för branschen under 2016.
– Det har skrivits mycket i media och spararna verkar ha påverkats av detta. När vi tittar på statistiken kan vi se att indexfonder är det som man sparat i de senaste åren och 2016 var inget undantag. Nettosparandet i indexfonder var till och med större än för aktiefonder totalt, vilket innebär att det faktiskt var nettouttag ur aktivt förvaltade fonder under året, säger Hanna Helgesson.
Råvaror och tillväxtmarknader har gått starkt
När det gäller avkastning hittar vi 2016 års vinnare framförallt inom råvarubranschen och på tillväxtmarknaderna. Exempelvis har fonder som investerar företag i guldbranschen, fram till och med mitten av december, givit en genomsnittlig avkastning på 60 procent . Dock pekar Hanna Helgesson ut att dessa fonder har en väldigt hög risk och att samma grupp av fonder backade med i genomsnitt 70 procent mellan 2011-2013.
Bland de tillväxtmarknader som gått allra bäst nämner Hanna Helgesson Latinamerika och Ryssland, där investerare fått rejäl avkastning på sitt kapital.
– Till exempel har fonder som placerar i Brasilien, fram till mitten av december, stigit med nästan 60 procent. Fonder som placerar i hela Latinamerika har stigit med i genomsnitt runt 40 procent. Men dessa fonder har också en mycket hög risk. Även Ryssland har haft en hög avkastning hittills under 2016, runt 50 procent i genomsnitt, berättar Hanna Helgesson.
Bland de fonder som gått sämre hittar i vi bland annat fonder som placerar i Storbritannien och Italien. I Storbritanniens fall beror kräftgången förstås på Brexit och i Italien är största orsaken den politiska oro som funnits i landet och folkomröstningen i början av december. När detta skrivs, halvvägs genom december, har fonder som placerar i Italien backat med runt 14 procent och fonder som placerar i Storbritannien med cirka 6-12 procent, beroende på vilken typ av bolag som fonden investerar i. Bland branschfonderna är det bioteknik som är årets förlorare med en avkastning på runt -11 procent.
Räntefonder kan få det svårt 2017
När det gäller att skåda in i nästa år är Hanna Helgesson mer försiktig, och hon varnar för riskerna att försöka hitta nästa års vinnare genom att på årets resultat.
– Här vågar jag mig inte på att gissa utan kommer med det tråkiga, men alltid lika viktiga, rådet att sprida riskerna. Vad gäller räntefonder kan man kanske gissa att vi nått botten vad gäller räntenivån vilket skulle innebära att långa räntefonder kan få svårt att ge en lika bra avkastning som tidigare. Räntan förväntas dock vara fortsatt låg vilket innebär att även korta räntefonder kan ha svårt att ge någon avkastning.