5 snabba frågor om bolagsinvesteringarPriorNilssons förvaltare svarar på fem frågor och ger sina bästa tips för bättre investeringar.

1. Man brukar prata om att det är viktigt att äga rätt bolag men ännu viktigare att äga rätt bolag i rätt tid. Hur gör ni för att lyckas med detta? 
Vi fokuserar på att äga de bolag vi tycker har bäst affärsidé och management i varje sektor. Tidsfaktorn är viktig i vissa branscher och blir relaterad till vår makrobild. 

2. Om du ska välja ut ett enda nyckeltal som du anser är viktigare än alla andra när du ska värdera ett bolag inför en eventuell investering, vilket nyckeltal väljer du då?
En fundamental aktieanalys kan aldrig utgå från endast ett nyckeltal, vidare är olika nyckeltal relevanta för olika sektorer. En kombination av P/EK och avkastning på eget kapital är dock oftast en bra utgångspunkt för att förstå värdering och avkastningspotential. All aktieanalys handlar i grund och botten om att förstå vilka bolag som kan växa sin framtida vinst per aktie och då räcker det inte att enbart titta på ett nyckeltal utan det kräver en mer komplex analys.

3. Gör du även en teknisk analys inför en ny investering? Hur tungt väger den kontra den fundamentala och vad tittar du efter? 
Nej, vi arbetar enbart med fundamental aktieanalys.

4. Har du några specifika bolag som du redan nu tror starkt på som årets vinnare? Varför i så fall? (valfri marknad)
Fastighetsbolaget Catena är en bra aktie att äga. Bolaget är underanalyserat, det renodlas nu och värdena synliggörs. Till detta kommer att VD är jätteduktig och äger mycket aktier.

5. De orange kuverten har börjat skickas ut. Har du några tips för vad man bör tänka på som privatperson? 
Att ha ett privat pensionssparande för att behålla tidigare inkomstnivå, samt att ha bra fonder i sitt PPM-sparande. Att se till att man har en bra tjänstepension. Den genomsnittliga livslängden i Sverige ökar och vi måste arbeta längre än tidigare generationer för att få samma allmänna pension. Då IPS sannolikt tas bort helt nästa år är rekommendationen att börja spara på ett investeringssparkonto, ISK. Skatten där är väldigt förmånlig då den baseras på föregående års statslåneränta, som för närvarande är 0,27 procent.

Vill du läsa mer om PriorNilssons fonder? Klicka här för att komma till hemsida.

 

##NYHETSBREVSFUNKTION!##

Redaktionen