Rekordår för ny typ av fastighetsinvestering

Jonas Björkman vd för Tessin.

Över en kvarts miljard i rest kapital och nästan 20 000 användare. 2016 blev onekligen ett genombrottsår för Tessin, Sveriges första och största crowdfunding-tjänst för fastigheter. För 2017 siktar bolaget nu på minst en halv miljard i rest kapital. ”Vi kommer fortsätta leverera nya typer av fastighetscase och har bevisat att vi är här för att stanna”, säger vd Jonas Björkman.

Tessin grundades 2014 av Jonas Björkman, Niels Bosma och Erik Nordin som ville skapa ett nytt sätt för privatpersoner att investera i fastigheter. Tanken bakom tjänsten var att sänka trösklarna för fastighetsinvesteringar, som historiskt sett krävt mycket kapital, och göra det enkelt att skapa en diversifierad fastighetsportfölj. Dessutom såg grundarna en växande efterfrågan från fastighetsutvecklare som behövde alternativa finansieringsvägar för att möjliggöra sina byggprojekt.

Lösningen blev därför en digital plattform som låter användarna investera mindre summor i flera olika fastighetsprojekt (minimiinvesteringar i projekt igger på mellan 20 000 och 50 000 kronor). Tjänsten, som lanserades våren 2014, samlade under det första året in över 30 miljoner kronor till olika fastighetsbolag och under 2016 har tjänsten tagit fart på riktigt. Under det gångna  året har bolaget rest över 250 miljoner kronor i kapital, till en mängd olika typer av fastighetsprojekt, samtidigt som antalet användare växt till strax under 20 000.

– Det har varit ett enormt lyft eftersom vi haft så många projekt att erbjuda. Under november december hade vi ett nytt projekt i veckan och vi vill fortsätta i samma takt, säger Jonas Björkman, vd för Tessin.

Förutom att Tessin fått in en så stor mängd projekt lyfter Jonas Björkman också bredden på projekten som en viktig framgångsfaktor. Tessin har under året erbjudit investeringar över hela landet i allt från nybyggda villor och lägenhetshus till vindkraftverk, industrifastigheter och lekland. Den genomsnittliga årliga avkastningen på projekten ligger vanligen på mellan 9-13 procent.

– Det är hela vår idé: att investerare enkelt ska kunna bygga upp en fastighetsportfölj på nätet. Så vi ska ha en stor bredd så att du kan bygga upp din fastighetsportfölj, med olika löptider, risknivåer och tillgångslag, säger Jonas Björkman.

Går mot nya rekord 2017

Dessutom har Tessin under året lanserat en ny typ investeringsform: crowdlending. Tidigare har den vanligaste investeringsformen varit att användarna köpt aktier direkt i projektbolaget men sedan i somras erbjuder Tessin även möjligheten att låna ut pengar till fastighetsprojekt.

Enligt Jonas Björkman innebär möjligheten till lånefinansiering att Tessin nu kan locka till sig ännu fler projekt. En anledning till detta är att bankernas belåningsregler för byggprojekt stramats åt och att projektägarna därför måste skjuta in mer pengar för att finansiera projektet. Tjänster som Tessin spelar en viktig roll i att fylla det tomrummet och fastighetssegmentet av crowdfunding har därmed också vuxit fort de senaste året.

– Det man kan säga är att 2015 omsatte hela den svenska crowdfunding-marknaden 620 miljoner kronor. Under 2016 omsatte bara Tessin 250 miljoner, berättar Jonas Björkman.

I och med att Tessin nu lyckats attrahera så pass många användare och välrenommerade fastighetsbolag tror Jonas Björkman också på fortsatta framgångar under 2017. Till årets slut tror han på minst 30 000 användare och en kraftig ökning i förmedlade investeringar.

– Vi siktar på att nå upp till en halv miljard 2017, alltså minst en fördubbling från 2016. Vi kommer fortsätta leverera nya typer av fastighetscase och har bevisat att vi är här för att stanna.

Presenteras av

logo
Tessin är en tjänst för dig som vill placera ditt kapital direkt i fastigheter, utan krångliga avgiftsstrukturer och mellanhänder. På Tessin kan du som investerare, genom att gå ihop med andra, investera i projekt de vill förverkligade och samtidigt få en bra avkastning på ditt kapital.

Läs mer om oss här:

www.tessin.se

Risker?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i projekten kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Redaktionen