Ny investerare? Hitta rätt investeringstillfälle 

Funderar du på att starta eget men inte riktigt har koll på hur man bäst går tillväga? Att bli entreprenör har aldrig varit enklare. I princip är det bara att fylla i en ansökan och f-skatt på nätet så är du igång. Här ger vi dig smarta tips om vad du ska tänka på som ny investerare och hur du bäst sköter finansieringen.

Starta eget – välj rätt tillfälle
Beroende på vilken bransch du vill ge dig in i gäller det att ha koll på hur förutsättningarna ser ut för just din marknad. Vilka är dina kunder? Var finns de någonstans? Hur ser behovet ut? Samma analys bör göras med konkurrenterna. Kanske upptäcker du i slutändan en övermättad bransch. I så fall är det bättre att ändra fokus nu, innan det är försent.

En annan viktig aspekt när man ska starta eget är marknadsföringen. Var så tydlig som möjligt i ditt budskap. Använd dina egna sociala medier för att expandera ditt nätverk. Gå med i andras nätverk, sprid din affärsidé så mycket det bara går. Testa gärna din produkt bland potentiella kunder och ta vara på reaktionerna. De är guld värda!

Som du ser lär det dyka upp en hel del nya frågeställningar i början, samtidigt som utrymmet för förbättringar (och affärsmöjligheter) breddas. Starta tryggt och stabilt genom att analysera din marknad. På så sätt skapar du en affärsvänlig miljö för just din produkt och chansen att lyckas ökar rejält!

Prova dig fram
Du kanske inte behöver kasta dig med huvudet före i ditt nya start up-projekt. Prova dig fram istället! Starta smått och utöka gradvis din verksamhet innan du fattar det radikala beslutet att säga upp dig. Börjar du i mindre skala har du en större chans att tidigt upptäcka (och undvika) eventuella fallgropar. Man kan aldrig vara 100 % säker på att lyckas eller att livet som entreprenör verkligen blir vad du tänkt dig. Därför är det aldrig fel att unna sig en testperiod först.

Väljer du att starta vid sidan om är det ändå viktigt att du har ett utrymme där du kan ägna dig helt och fullt åt ditt projekt. Det kan vara en källare, ett rum eller bara ett hörnskrivbord i hallen eller vardagsrummet. Skapa en lugn och funktionell miljö som inspirerar. Billig kontorsutrustning hittar du lite överallt på nätet. Ett tips är Hylllagret.se som erbjuder en bred katalog med allt från verkstadsinredning till hyllor, plastlådor och butiksinredning, allt till konkurrenskraftiga priser.

Finansiering
Ta reda på vilka möjligheter som finns till finansiering. Funderar du på att låna pengar från banken eller annan kreditgivare gäller det att vara väl förberedd. Ett värdelöst lån är ett utmärkt sätt att misslyckas innan du ens har börjat. Formulera en konkret och realistisk affärsidé, ta fram en trovärdig affärsplan och utarbeta en preliminär budget för det närmaste året. Som ny investerare/företagare är det troligt att du behöver ta ett lån för att backa upp din startup och då kan det vara en bra idé att låna pengar utan UC kontroll.

När du söker ett UC-fritt lån betyder inte det att du slipper kreditupplysningen. Däremot undviker du att den skickas till Upplysningscentralen. Ju fler kreditupplysningar som registreras hos UC desto sämre blir din kreditvärdighet. Skulle du i framtiden behöva ta ett nytt och större lån finns det därför en större risk att du får avslag om du samlat på dig för många förfrågningar hos UC.

Redaktionen