Gör testet: Vilket konto är rätt för dig?Ja, självklart måste du bestämma vad du ska investera i, men frågan är också hur du ska förvara de här investeringarna. Något som inte alltid är helt enkelt. Gör Investeringstipsets mini-test för att se vad som passar dig bäst – Investeringssparkonto, Kapitalförsäkring eller en traditionell depå.

 

Vill du

- investera i fonder med lite högre risk och avkastning?

- investera i aktier i noterade bolag?

- äga aktierna du investerar i själv så att du kan vara en aktiv ägare och till exempel rösta på bolagsstämmor?

Vill du inte

- investera i räntefonder eller andra fonder med låg avkastning?

- riskera att ”fastna” i gamla fonder och värdepapper du inte vill realisera på grund av reavinstskatt?

- hålla på och kvitta förluster och vinster mot varandra?

Då är Investeringssparkonto (ISK) rätt val av depå för dig.

- Ett investeringssparkonto passar egentligen alla som vill spara i aktier och fonder, säger Therese Lundstedt, vd på nätmäklaren Aktieinvest.

- I och med att du betalar en schablonskatt på hela innehavet slipper du deklarera vinsterna och betala reavinstskatt på dem. Skulle du däremot sätta pengarna i investeringar som inte slår statslåneräntan som schablonskatten baseras på, då är ISK ett sämre val.


Vill du:

- investera i fonder med lite högre risk och avkastning?

- investera i aktier i noterade bolag?

- investera i utländska aktier med höga utdelningar?

- spara pengar som sedan ska tillfalla någon annan, till exempel ett barn eller barnbarn?

Vill du inte:

- investera i räntefonder eller andra fonder med låg avkastning?

- vara en aktiv aktieägare utan strunta i att gå på stämmor och rösta?

Då är Kapitalförsäkring rätt val av depå för dig.

- En Kapitalförsäkring beskattas visserligen på samma sätt som ett investeringssparkonto, men det finns skillnader dem emellan som kan passa olika personer olika bra, säger Therese Lundstedt.

- Eftersom en kapitalförsäkring är just en försäkring kan man välja en förmånstagare som ärver depån efter dig, något som gör den extra lämplig just om man sparar åt någon annan.

- En annan viktig skillnad jämfört med ISK är att försäkringsbolaget ser till att du får tillbaka källskatten om du har investerat i utländska aktier med höga utdelningar, något som kan spara en del arbete för dig.

- Men det är också så att det formellt sett är försäkringsbolaget som äger aktierna du har i depån, vilket betyder att du inte har rätt att rösta på stämmorna i ”dina” bolag. Det är också en del banker som tar ut höga avgifter för sina kapitalförsäkringar så kolla noga så att du inte betalar för mycket när du startar en.


Vill du:

- investera dina pengar i både noterade och onoterade aktier?

- kunna kvitta vinster mot förluster när du säljer av aktier?

Vill du inte:

- betala schablonskatt utan bara skattas för de reella vinster du gör på dina investeringar?

Då är traditionell depå rätt val för dig.

- Alla innehav kan inte förvaras i en ISK eller Kapitalförsäkring, och så är fallet med onoterade aktier, säger Therese Lundstedt.

- Vill du investera i sådana företag är traditionell depå egentligen det enda alternativet. Samma sak gäller om man inte vill betala schablonskatt utan hellre vill kunna kvitta vinster mot förluster. I de fallen passar ISK eller Kapitalförsäkring inte alls.

Nyhetsbrev

Bli en smartare investerare. Prenumerera på Investeringstipsets nyhetsbrev för de senaste nyheterna, tipsen och guiderna. 

[contact-form-7 404 "Not Found"]


Karin Aase

Ekonomijournalist