Framgångsrik hedgefond utökar med hävstångsvariant

Per Mårdbrandt och Mikael Svensson på Advisor.

Efter 3 framgångsrika år, med en snittavkastning på 10 procent, breddar sig nu hedgefonden Advisor Multihedge. Genom en ny hävstångsvariant vill man rikta sig mot nya målgrupper. 

– Jag skulle vilja beskriva strategin som en allvädersstrategi. Den ska egentligen passa för alla förutsättningar, bortsett från det fall då man har en mycket kort sparhorisont, säger Per Mårdbrant, förvaltare av Advisor Multihedge.

Advisor Multihedge bygger på en bred fond-i-fond-lösning där man samlar 20-25 hedgefonder med varierande investeringsstrategier, de flesta med låg eller ingen korrelation med aktiemarknaden. Syftet är att skapa en jämn och stabil avkastning, oavsett hur börsen går, så kallad absolut avkastning.

Efter de första tre åren kan Per också konstatera att strategin har fungerat och att fonden har levererat en stabil snittavkastning på cirka 10 procent per år. Ett test av fondens motståndskraft kom i januari då börsen rasade med 10 % medan fonden steg 1 %. Under det senaste året har Per bytt ut ett antal fonder mot stabilare fonder för att ytterligare minska volatiliteten. I början av året beslutade man också att valutasäkra de största valutainnehaven. Ett beslut som lönade sig i samband med Brexit som ju ledde till att pundet sjönk kraftigt.

»Valutorna är något som vi inte kan kontrollera och som kan påverka avkastningen kraftigt, så det är bättre att ta bort den osäkerheten« 

Läs mer om Advisor Multihedge här. 

– Det känns väldigt bra eftersom valutorna är något som vi inte kan kontrollera och som kan påverka avkastningen kraftigt, så det är bättre att ta bort den osäkerheten, säger Per.

Tillför hävstång

En anledning till det ökade fokuset på minskad volatilitet är att man alltså inom kort lanserar en hävstångsvariant av fonden.

– En del vill ha så jämn avkastning som möjligt och nöjer sig med kanske 8 - 10 procents avkastning. Andra vill kanske ha upp emot 20 procent och är beredda att tåla lite större svängningar i fondkursen. Då är det också logiskt att göra basvarianten så stabil som möjligt, annars kan hävstångsvarianten bli lite väl slagig.

Att lansera en hävstångsvariant av fonden har planerats sedan länge. Inte minst för att man vill ge kunderna en möjlighet att själva anpassa sin risk- och avkastningsnivå genom att fördela pengarna fritt mellan de två varianterna. Nu anser man också att man skapat ett tillräckligt starkt ”track-record” och lyckats optimera fonden för att ta nästa steg.

»Jag tror att många känner osäkerhet inför aktiemarknaden. Så det finns definitivt en nisch för vår fond«


 Läs mer om fonden här.

När man nu lanserar en ny version av fonden planerar man också att marknadsföra Advisor Multihedge mer intensivt och bredare än tidigare, bland annat mot den växande marknaden för flyttbart pensionssparande. Enligt Per är Advisor Multihedge ett bra komplement i mångas portföljer tack vare den låga korrelationen med börsen.

– Även om börsen skulle fortsätta upp tror jag att många kommer tänka att det vore bra att säkra hem lite vinster och placera i något annat än aktier. När börsen väl vänder ner kommer ännu fler att få upp ögonen för fonden. Det är då som den kommer att visa styrka eftersom den kommer att stå emot ett fall i stor utsträckning. Aktiemarknaden är som bekant ”dopad” av centralbankerna med onaturligt låga räntor (till och med negativa räntor) och ökning av penningmängden. Jag tror att många känner osäkerhet inför aktiemarknaden. Så det finns definitivt en nisch för vår fond.

Presenteras av

FAKTA och NYCKELTAL

Advisor Multihedge

Genomsnittlig avkastning:*10,02 % per år (130312 – 160229)

Volatilitet:** 7,19 %

Sharpekvot:** 1,39

Minsta insättningsbelopp: 500 kr

Månadsvisa insättningar, kvartalsvisa uttag

Avgifter: 1 % fast/15 % rörlig

Mer information om fonden framgår av fondens informationsbroschyr och faktablad som tillhandahålls kostnadsfritt på svenska på www.advisor.se

Anmäl dig till Advisors nyhetsbrev!

 

Genom nyhetsbrevet får du regelbundet uppdateringar om de finansiella marknaderna, pensionsförvaltning och våra fonder direkt till din mail.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Riskinformation

Att en fond tidigare har ökat i värde är ingen garanti för att den ska göra det även i framtiden. Dina fondandelar kan öka eller minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas informationsbroschyr med fondbestämmelser.

Redaktionen