I tre decennier har Kina agerat motor i världsekonomin – men nu kan det vara slut. Nya siffror visar att tillväxten i landet 2018 är den lägsta på 28 år. Men samtidigt finns det en chans att bli en vinnare – för den som vågar satsa.
2018 var inget roligt år för de som ser Kina som ett lokomotiv i världsekonomin. Sista december stod det klart att det kinesiska börsåret blev en riktig besvikelse. Shanghai-indexet gick ned över 24 procent, medan Shenzhen-indexet backade runt 34 procent.
Nu visar siffror att den ekonomiska tillväxten i Kina för 2018 blev den sämsta på 28 år.Den stannade på 6.6 procent, ned från 6.8 procent året innan.Analytiker menar att nedgången inte kan förklaras med det pågående och eskalerande handelskriget med USA. Istället är det en minskad efterfrågan på kinesiska varor och tjänster, både inom och utom landet, som är en viktig del av förklaringen.
Flera orsaker till nedgången
Till det kommer att vissa länder, som Australien, Kanada och Nya Zeeland av säkerhetsskäl har infört förbud mot vissa högteknologiska produkter från Kina. Den har gett landet mycket negativ uppmärksamhet, som också förstärktes när en hög chef från ett kinesisk telekombolag nyligen greps i Kanada på begäran från USA.
Nedgången i Kina tycks slå över alla branscher inom landet. Det handlar om minskad försäljning i detaljhandeln, färre sålda bilar, förre fastighetsaffärer och så vidare. Med tanke på att Kina utgöra världens näst största ekonomi efter USA, är det ytterligare ett tecken på att världen går in i en recession. För president Xi Jinping innebär det nya utmaningar. Inbromsning i ekonomin betyder minskad produktion, och därmed förlorade arbetstillfällen och nedstängda fabriker. Det kan skapa social oro – och sätta ytterligare press på det styrande kommunistpartiet.
Men inbromsningen i ekonomin och nedgången på börsen öppnar upp möjligheter. Vissa aktier har redan vänt uppåt. Det kom efter att höga företrädare för den kinesiska administrationen gått ut och lovat stimulanspaket.
Börsen kan ha nått botten
Under mitten av januari vände det plötsligt för flera aktier på Shanghai-börsen. Och för kinesiska företag listade på andra börser har det varit ännu större framsteg. Tencent och Alibaba, båda listade i USA, har inlett det nya årets tre första veckor med att rusa runt 8 procent, enligt CNBC. För den som har is i magen kan 2018 vara året då den kinesiska börsen slog i botten – innan den vände uppåt mot nya höjder. Här kan finnas pengar att hämta för en investerare.