Bitcoin: Ekonomisk bubbla eller teknisk revolution?



Kryptovalutan Bitcoin har de senaste månaderna genomgått en extrem värdeökning. När investerarna flockas höjs därför fler och fler röster som varnar för en Bitcoin-bubbla. Samtidigt finns det också mycket som talar för att tekniken bakom den digitala valutan inte ens har börjat att förverkliga sin potential.

Ända sedan kryptovalutans mytomspunna skapelse grundades 2009 har Bitcoin varit föremål för både spekulation och fascination. Bitcoin spelade bland annat en huvudroll i historien om den illegala marknadsplatsen Silk Road och tekniken bakom valutan, blockkedjan, har på många håll beskrivits som en teknisk revolution. Men det som tidigare hat varit ett särintresse för nätaktivister, digitala entreprenörer och ekonomer har på bara några månader blivit den hetaste investeringstrenden för den breda massan. 

På bara två månader har värdet på Bitcoin ökat med mer än 400 procent; på helåret har valutan ökat i värde med 2 000 procent. Ytterligare en viktig milstolpe nåddes söndagen 10 december då handeln med Bitcoin-terminer inleddes på den Chicago-baserade optionsbörsen CBOE. Enligt Bloomberg News steg värdet på terminerna med hela 26 procent under den första dagen och handeln stoppades två gånger.

Varnar för finansiell bubbla

Med nya verktyg på plats flockas investerarna nu till den populära kryptovalutan, samtidigt som experter över hela världen varnar för en finansiell bubbla. Både Jamie Dimon, chef för investmentbanken JP Morgan och Paul Donovan, chefsekonom på den schweiziska banken UBS, jämförde i veckan Bitcoin med den omtalade tulpanbubblan i Nederländerna på 1600-talet. Även Nordeas vd, Caspar von Koskull, uttryckte i en intervju med Bloomberg News sin oro för en potentiell bubbla i stil med tulpanhysterin och sin skepsis kring Bitcoin.

  Om du på något sätt tillåter den att leva utan kontroller, så, givet de miljarder vi lägger på finansiella regleringar som ett finansiellt system, tycker jag att det är lite av ett skämt att låta något som Bitcoin leva… jag förstår det inte – det är absurt 

Samtidigt som många är skeptiska till Bitcoin och andra kryptovalutor går det inte heller att förneka att tekniken i sig är revolutionerande. Genom att använda blockkedjetekniken kontrolleras kryptovalutorna nämligen inte av någon central institution. Istället kontrollerar nätverket i blockkedjan sig själv och använder avancerad kryptering för att garantera säkerheten.

”Omöjligt att hacka”

En stor fördel med tekniken är att avsaknaden av en kontrollerande institution gör det nästan omöjligt att hacka systemet. Blockkedjan bygger på en decentraliserad loggbok, där alla delar av kedjan måste godkänna en transaktion. För att kunna lura systemet skulle du därför, i praktiken, behöva hacka alla datorer i nätverket samtidigt. Tack vare decentraliseringen och den ökade säkerheten förutspås blockkedjan därför kunna revolutionera allt ifrån hur vi röstar till hur vi delar vår hälsodata. 

Potentialen för Bitcoin och blockkedjan är därmed stor, om än svår att avgöra. Även om Bitcoin just nu tycks uppfylla de flesta kriterier för en spekulativ bubbla är det därför många som menar att tekniken i sig är långt mycket mer än en bubbla. Ett exempel är professor Robert Hockett, tidigare rådgivare till IMF och New Yorks Federal Reserve.

Snarare än tulpanhysterin liknar han det som nu händer med Bitcoin vid 90-talets it-bubbla i en intervju med Chicago Tribune. I intervjun förklarade Robert Hockett att han förväntar sig att blockkedjan i framtiden kommer utgöra ryggraden i ett internationellt betalningssystem. Samtidigt är Bitcoin bara en av många konkurrerande blockkedjelösningar och det finns ingen garanti för att just Bitcoin kommer överleva. Precis som it-boomen på 90-talet ledde fram till flera tekniska revolutioner är det alltså svårt att redan nu veta vilka blockkedjelösningar som kommer gå till historien som vinnare. 

– Jag är inte skeptisk till blockkedjeteknologin eller kryptovalutor i sig, det är bara det att när folk spekulerar specifikt i Bitcoin så köper de enbart för att de förväntar sig att andra att ska köpa. Det är definitionen av en tillgångsbubbla. Om du å andra sidan investerar i blockkedjeteknologin i sin helhet, genom andra kryptovalutor som Ethereum, då kommer du diversifiera din portfölj, säger Robert Hockett i intervjun

Redaktionen