Så blir du rik på utdelningsaktier



Snart dags för bolagsstämmor betyder snart dags för utdelning. Ett gyllene tillfälle för dig som vill bli rik på aktier utan att behöva följa börskurser slaviskt.

En del personer älskar att följa börskurser i realtid och försöka ”tajma” bästa möjliga tillfälle för köp och sälj. För andra ger den ständigt svängande kurvan bara upphov till ångest, och stress för att man inte hinner vara en lika aktiv investerare som man skulle önska. Då kan utdelningsaktier vara ett bra alternativ.

- Utdelningsaktier är något som alla kan ägna sig åt, men som kanske är extra bra för den som vill äga aktier mer passivt och låta kapitalet jobba, säger Marcus Hernhag, aktieskribent och författare till boken ”Bli rik på aktieutdelning”.

Anledningen är att de här aktierna är något man köper för den långsiktiga utdelningens skull, inte för att lyckas köpa och sälja vid bästa tidpunkt. Tillväxtaktier som man köper för att sälja när kursen går uppåt må ha högre potential, men utdelningsaktier betyder både mindre risk och mindre arbete, samtidigt som man har en nästan garanterad avkastning.

- Bra utdelningsaktier sänker nästan aldrig utdelningen utan äger du dem så får du kontinuerligt en utbetalning från bolaget år efter år efter år, säger Marcus Hernhag.

- Med ränta-på-ränta-effekten blir det ganska stora summor på lång sikt, eller så ser man det som ett sätt att dryga ut pensionen eller lönen med regelbundna utbetalningar från bolagen.

Tänk långsiktigt och sprid riskerna
Vad ska man då tänka på om man vill investera sina pengar i utdelningsaktier? Som alltid med aktier menar Marcus Hernhag att det handlar det om att sprida riskerna mellan bolag och branscher, men också om att vara långsiktig.

- Det finns studier och teorier om att man kan få överavkastning om man köper aktierna vid vissa datum i förhållande till stämman, men det är något man tjänar ganska lite på och som är ganska osäkert. Möjligtvis kan man redan i januari, innan boksluten kommer, spekulera i vilka förslag till utdelning som styrelsen kommer att komma med, men det är inget jag skulle rekommendera.

Nej, utdelningsaktier är något som ger tillbaka på lång sikt, och visserligen kan det vara trevligt om aktien faller precis innan man köper, men det är utdelningen och inte att tajma aktiepriset som är det viktigaste för de här besluten.

- Det viktiga är att titta på företagets utdelningshistorik. I hur många år har de klarat att höja utdelningen, klarade de finanskrisen 2008-2009 utan att sänka, hur ser direktavkastningen ut?

Dessutom blir det extra viktigt att undersöka branschens potential och hur de långsiktiga samhällstrenderna ser ut.

- De företag som gynnas av urbaniseringen borde ha framtiden för sig, samma sak om du tittar på aktier inom miljöteknik. Dessutom tycker jag att man ska välja bolag som verkar inom ett område som man förstår eller intresserar sig för, för då blir det roligare att följa aktien över tid.

Dyrt köpläge
Med tanke på att Stockholmsbörsen just nu har gått upp under en längre tid är det emellertid inte helt lätt att hitta en aktie som man dels är intresserad av, dels tycker är prisvärd att köpa.

- Det är ganska dyrt att köpa just nu, och eftersom flera av de riktigt bra utdelningsaktierna har gått upp ganska mycket skulle jag inte kasta in alla pengar på en gång.

Men eftersom ingen kan veta när börskurvan vänder neråt anser Marcus Hernhag att det ändå är läge att börja köpa in sig i utdelningsaktier för delar av sitt sparkapital.

- När du väl börjar köpa får du utdelningar och därmed kassaflöden som du kan återinvestera, och då gör det inte så mycket om kursen sjunker för då blir det billigare för dig att köpa mer.

Vilka aktier finns det då som ändå är intressanta att köpa just nu, trots börsläget?

- Till exempel Nibe är egentligen ett tillväxtbolag men har ändå bibehållit eller höjt utdelningen i 17 år i rad utan att aktiepriset blivit alltför dyrt. Även Skanska har okej värdering medan Alfa Laval och Atlas Copco är företag som handlas på ganska höga kurser jämfört med vinsten, så där skulle jag gärna se en nedgång i kursen eller ökning av resultatet innan jag säger köp. Å andra sidan finns det många fler, bra utdelningsbolag är ingen bristvara i Sverige.



Karin Aase

Ekonomijournalist