5 snabba frågor till sparekonomen



Hanna Helgesson, Sparekonom på Fondbolagens förening svarar på frågor om investeringar och sparande under 2015.

1. Avdraget för privat pensionssparande sjönk drastiskt vid årsskiftet och kommer att försvinna helt framöver. Hur skulle du rekommendera att man idag placerar sitt pensionssparande med hänsyn till de nya reglerna?

- För de flesta är pensionssparandet ett långsiktigt sparande och då är fonder ett bra alternativ. Två sätt att spara i fonder, som nu är skattemässigt väldigt fördelaktiga, är att spara på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring. För båda dessa gäller att man betalar en årlig avkastningsskatt (0,27% för 2015) vilket gör att man inte behöver skatta när pengarna tas ut.

2. Om du idag skulle få 100 000:- att placera långsiktigt åt en vän. Hur skulle du då fördela pengarna vad gäller tillgångsslag och regioner etc?

- Jag skulle välja att spara i aktiefonder. För att sprida riskerna så jag väljer minst ett par olika fonder som placerar i olika delar av världen. Kanske en eller två Sverigefonder (tex en stora bolag och en småbolag), en Globalfond, en eller två tillväxtmarknadsfonder. Kanske en branschfond också. För att välja specifika fonder skulle jag använda mig av verktygen på Fondkollen.se.

3. Både oljepriset och räntorna är på historiskt låga nivåer just nu. Är det något som påverkar ert sätt att handla på marknaden? Har ni några tips för hur man som privatsparare ska tänka eller vad man ska hålla ögonen öppna efter? 

- Jag skulle inte spara långsiktigt i räntefonder som läget är just nu.

4. Den svenska kronan försvagades kraftigt mot dollarn under förra året. Hur tror du att det kommer att se ut under 2015? Är valutarisken något som du lägger stor vikt vid när du beslutar kring en utländsk investering?

- Jag avstår att gissa, valutakurser är väldigt svårt att sia om. Personligen lägger jag inte så stor vikt vid valutarisken när jag investerar, det viktigaste för mig är att sprida riskerna. Men det kan ju vara bra att känna till att den största anledningen till att tex USA-fonder och globalfonder gick så bra under 2014 (i SEK), är pga dollarn stärktes.

5. Enligt Fondbolagens Förening slog fondsparandet nya rekord i fjol. Det som ökade mest var obligationsfonder och blandfonder, vad tror du att vi kommer se tillbaka på som trenderna för för 2015?

- Eftersom aktiemarknaderna på många håll gått väldigt bra under 2014 tror jag att vi kommer att få se ett ökat sparande i aktiefonder och med räntorna på rekordlåg nivå tror jag också att sparandet i räntefonder kommer sjunka.

Redaktionen