Tio tips för att spara långsiktigt



Jobba inte för pengar utan låt pengarna jobba för dig. Det är en bra filosofi för den som vill tjäna pengar genom att spara och investera. Men det krävs både en stark karaktär och tålamod för att lyckas – men det kan vara väl värt mödan.

Många drömmer om att bli rika - och vissa lyckas. Men hårt arbete är inte alltid svaret. Vad som måste till är planering, smartness, tur - och risk. Ett trick är också att låta pengarna arbeta. Ju fortare du kan omvandla inkomst av lön till inkomst av kapital, desto rikare blir du över tid.

Här en en nybörjarguide för den som vågar sätta siktet på att tjäna en hacka på sikt - genom att investera.

1. Skaffa dig en överblick över din situation - och gör en budget
För att över huvud taget har råd att avsätta pengar för att investera, se hur mycket du kan avvara. Gör en budget där du i en kolumn radar upp dina månadsintäkter, som lön, avkastning på investeringar, bidrag och annat som kommer in. I nästa kolumn listar du alla kostnader, allt från hyra, bil, mat, nöje, försäkringar, räntor, amorteringar, fakturor och pensionssparande. Förhoppningvis har du större intäkter än kostnader - och utifrån skillnaden kan du bestämma hur mycket du kan avsätta för investeringar. Ett bra mål kan vara att avsätta fem till tio procent av nettolönen varje månad för investering.

2. Avsätt en del av din lön automatiskt
Ett smart sätt är att ordna med en automatisk överföring från ditt lönekonto till ett sparkonto. Då är pengarna reserverade för din investering och det blir svårare att ta av dem. Då är det också lättare att hålla disciplinen. Se gärna till så att pengarna flyttas dagen efter att lönen kommer in, så att du egentligen aldrig ser pengarna förrän det är dags att investera dem.

3. Välj en investeringsmodell
Nu är det dags att börja investera. På lång sikt har börsen visat sig vara en av de bästa placeringarna. De senaste 40 åren har den genomsnittliga värdeökningen på Stockholmsbörsen varit över tio procent per år. Det kanske inte låter som en enorm värdeökning, men om man sparar långsiktigt kan det växa snabbt, givet begreppet ränta på ränta. 10 000 kronor som har en årlig värdeökning på 10 procent blir 67 000 kronor på 20 år. 10 000 kronor som investeras vid ditt barns födelse växer till nästan fem miljoner kronor när det är dags att gå i pension vid 65 års ålder.

4. Syna avgifterna
Väljer du aktier, fundera på din plattform. Vissa nätmäklare skryter med att det är gratis att skaffa konto - men sedan visar det sig att avgifterna för att köpa och sälja aktier är väldigt höga. Sök efter låga köp- och säljavgifter och betala aldrig för själva depån eller kontot. Väljer du att investera i en fond, som i sin tur äger aktier, välj en indexfond med låg avgift. Ett alternativ är att köpa aktier i ett investmentbolag. Dessa äger aktier i andra bolag och fungerar därmed som en fond, men man slipper avgifterna.

5. Försök inte att tajma börsen
Det har visat sig vara väldigt svårt att försöka förutspå börsens rörelser. Försöker du tajma börsen genom att sälja eller köpa snabbt vid dalar och toppar kommer du förmodligen på sikt att förlora. Tänk långsiktigt - och sitt still i båten när det gungar.

6. Sprid riskerna - också över tid
Satsa på några få aktier, kanske upp till fem inledningsvis för att sedan öka till tio. Välj olika bolag i olika branscher. Köp inte allt på en gång. Att sprida ut köpen över tid minskar risken att köpa allt vid fel tillfälle. Då får du också en lugnare utveckling.

7. Behåll vinnaraktierna - sälj förlorarna
Det är lätt att lockas att ta hem vinsten för tidigt när det börjar gå bra i några veckor. Men håll ut. Det kommer att gå ännu bättre. Sitter du på en aktie som bara rasar och rasar, sälj om du inte verkligen tror på en vändning, acceptera förlusten, glöm bort den och ta nya tag. En aktie som långsamt sjunker får dig att bli ledsen och tappa intresset. Bättre då att göra sig av med den.

8. Byt inte aktier för ofta
Det är lätt att dras med när börsanalytiker och och tidningsrubriker haussar och baissar en aktie eller ett bolag. Men ta det lugnt, byt inte aktier för ofta. Sitt på dem i sex till tolv månader.

9. Återinvestera vinsten
Här är själva poängen till att öka din investering. När du säljer med vinst, investera i nya aktier, antingen i bolag som du redan har, eller hitta någon ny aktie som du tror på.

10. Bli inte girig
Det finns aktier som kan stiga med 100 procent på några veckor, men detta är väldigt svårt att förutse och att pricka in. Blir inte girig. Har din aktie stigit i två eller tre år, var nöjd med det, sälj och hitta en ny. Börsen har en tendens till att överdriva. Stora uppgångar följs av stora nedgångar.

Redaktionen