Hemligheten bakom Double Bonds succé avslöjasSamarbeten har varit en viktig ingrediens i succéreceptet bakom Double Bond Pharmaceutical – ett svenskt läkemedelsbolag etablerat 2014 i Uppsala. På drygt två år har läkemedelsbolaget tagit två nya cancerläkemedel till klinisk fas och presenterar nu planer på en tredje kandidat.

”Det är många som imponeras och helt enkelt undrar hur vi klarar av det”, säger Iulia Karlsson, regulatory affairs-specialist på företaget.

Sin korta historia till trots, kan inte Double Bond Pharmaceutical längre bli sedda som en startup. Sedan starten har läkemedelsbolaget nämligen redan hunnit förbereda två unika cancerläkemedel till klinisk fas och har nu en tredje kandidat på gång. De två läkemedel som Double Bond Pharmaceutical utvecklat hittills har dessutom båda fått ”orphan drug”-status från EMA, vilket innebär att vägen till försäljning är avsevärt kortare än vanligt. Bolagets vd Igor Lokot menar att många har svårt att tro att bolaget har klarat av det på egen hand med bara sex anställda.

– Det finns inga andra bolag i världen som ”från scratch” och med egen kraft lyckats åstadkomma så mycket – det är sant, berättar Igor Lokot. Men när det handlar om läkemedelsutveckling räknas både varje krona och varje minut, och vi är glada att kunna använda resurserna på det klokaste sättet.

Att Double Bond Pharmaceutical lyckats åstadkomma så mycket på så kort tid och med bara sex anställda tror företagets regulatory affairs-specialist Iulia Karlsson beror på de samarbeten som bolaget knutit. Framförallt lyfter hon bolagets kopplingar till Vitryssland, där vd:n Igor Lokot tidigare forskat och arbetat, som en extremt viktig faktor.

 

»Så fort vi licensierar ut en läkemedelskandidat, då fyller vi på vår pipeline med nästa kandidat vi ska utveckla«

Läs mer om Double Bond Pharmaceuticals teknik här. 

Genom kontakterna i Vitryssland har bolaget nämligen kunnat genomföra mycket av sin förberedande forskning i landet, vilket lett till sänkta utvecklingskostnader och en ökad tidseffektivitet i utvecklingsprocessen.

– Vi har en mycket stark närvaro i Vitryssland och det är nog många som underskattar det. Vi har väldigt bra samarbeten med både näringslivet och även den statliga sjukvården, så vi kan göra mycket förberedande tester där som annars tar mycket tid och kostar mycket pengar. Tack vare att vi har de här resurserna i Vitryssland så vi hinner göra det arbetet både bra, snabbt och resurseffektivt, säger Iulia Karlsson.

Vitryssland är dessutom inte bolagets enda samarbetspartner. En mycket öppen och flexibel samarbetsstruktur har lett till att bolaget, förutom sina heltidsanställda, har nu runt 100 personer engagerade i verksamheten.

De två nya läkemedel mot svårbehandlad cancer som Double Bond Pharmaceutical, på drygt två år, har utvecklat till klinisk fas är: Temodex - en ny och riktad behandling mot hjärntumörer, och SS-033 - en ny behandling mot levercancer. För båda dessa cancerformer finns det idag stora behov av bättre läkemedel. Så sent som i november tillkännagav bolaget också att de under 2017 kommer påbörja utvecklingen av en tredje läkemedelskandidat mot cancer – SA-101.

Läs mer om bolaget aktie här.

Med tre spännande projekt i sin pipeline är bolagets plan att inom kort licensiera ut utvecklingen av de två läkemedel som kliver in i klinisk fas. Intresset i branschen är enligt Igor Lokot också stort, både när det gäller Temodex och SA-033.

– Vi har sådana pågående diskussioner med potentiella partners för vidareutveckling av våra produkter. Så fort vi licensierar ut en läkemedelskandidat, då fyller vi på vår pipeline med nästa kandidat vi ska utveckla, säger Igor Lokot.

Presenteras av

PastedGraphic-4

Double Bond Pharmaceuticalär ett snabbväxande läkemedelsföretag som utvecklar och kommersialiserar först-in-class metoder för behandling av olika typer av cancer, infektioner, autoimmuna sjukdomar samt andra livshotande sjukdomar.

Bolagets aktie är noterad på Aktietorget.

Läs mer på www.doublebp.com

Redaktionen