Vy över Mexico City. Mexiko är ett av de länder där Vontobel ser goda möjligheter för obligationsmarknaden 2018.

Så hittar experterna avkastning bland tillväxtmarknadernas obligationer

I jakten på bättre avkastning flockades ränteinvesterarna till tillväxtmarknadsobligationer under 2017. Enligt Adrian Bender på Vontobel Asset Management talar mycket för en fortsatt stark trend för det här tillgångsslaget under 2018 – framförallt för den som väljer att se ”bortom benchmark”.

2017 var ett starkt år för tillväxtmarknadsobligationer, med stora inflöden av nytt kapital och stabil avkastning. Enligt Adrian Bender, senior portfolio advisor på Vontobel Asset Management, talar mycket också för en liknande utveckling under 2018.

– Man kan säga att tillväxtmarknadernas goda ekonomiska utsikter, kombinerat med ihållande låg avkastning på andra obligationsmarknader, gör att mycket pengar flyttats hit, förklarar han. 

Det ljusa finansiella läget på tillväxtmarknaderna beror både på en ökande efterfrågan från mer utvecklade marknader och en växande konsumtion i tillväxtländerna själva. Därför förväntas dessa marknader också kunna utöka sitt försprång i tillväxttakt jämfört med exempelvis Europa och USA de närmsta åren. 

Att investerare som vill kapitalisera på den här starka trenden väljer att investera i just obligationer är enligt Adrian Bender också lätt att förstå.

– Om man tittar på tillväxtmarknadsobligationer utgivna i ”hårdvaluta” under de senaste 25 åren så har indexet aldrig haft två negativa år i följd. Det är enastående. Vi kan också se att efter ett år som varit negativt så har prestationen det följande året mer än kompenserat för det föregående årets förluster.

Läs Vontobels marknadsutsikt för tillväxtmarknadsobligationer 2018.

Enligt Adrian Bender finns det dock alltjämt en tveksamhet till obligationer från tillväxtmarknader bland många investerare, oftast grundad i att de upplevs som allt för riskfyllda. I realiteten menar han dock att investerare får väldigt bra betalt för den ökade risk man tar. Den som väljer att investera i statsobligationer kan dessutom lugna sig med att statistiken visar att nationer väldigt sällan ställer in sina betalningar eller omstrukturerar sina lån. Detta eftersom de i regel kan sälja av tillgångar eller få hjälp av IMF för att lösa sina problem.

– Investerare får idag en stor premie på den här typen av obligationer eftersom det inte finns tillräckligt många investerare inom det här segmentet. Det betyder alltså att du får en oproportionerligt stor premie för en kreditrisk som sällan materialiseras.

Ineffektivitet skapar möjligheter
De flesta investerare som nu söker sig till tillväxtmarknadsobligationer gör det via ETF:er och så kallade benchmark-obligationer. Adrian Bender förklarar att dessa visserligen presterat väl det senaste åren men Adrian Bender framhåller samtidigt att de bästa möjligheterna ändå hittas utanför indexet.

Som ett exempel nämner han Vontobels egen Emerging Market Debt Fund som presterat extremt väl genom att hitta felprissättningar och ineffektivitet i obligationer utanför indexet.

– De flesta investerare arbetar ”top-down”. De letar efter länder och regioner som de vill investera i och sedan köper de benchmark-obligationer. På Vontobel arbetar vi nästan omvänt. Vi gör såklart en top-down-analys för att hitta intressanta länder men 80 procent av vårt arbete handlar om att arbeta ”bottom-up" och att hitta ineffektivitet i marknaden och felaktiga prissättningar.

Läs mer om Vontobels investeringsstrategi för tillväxtmarknadsobligationer.

Fångar ”flyktiga" händelser

Ett vanlig orsak till dessa felaktiga prissättningar är att investerare ofta överreagerar på nyhetshändelser i landet, så kallad ”headline risk”. När länder på tillväxtmarknader genomgår någon form av turbulens faller därför priserna på obligationer ofta mer än vad som är rimligt, vilket investerare kan utnyttja.

En annan ineffektivitet som investerare kan utnyttja på tillväxtmarknaderna handlar om vilka obligationer investerare väljer. Eftersom de flesta investerare placerar sina pengar i ETF:er, benchmark-obligationer och obligationer utgivna i dollar får nämligen obligationer som inte ingår i indexet eller som är utgivna i andra valutor ofta en mer attraktiv prissättning. 

För att illustrera detta använder Adrian Bender det statliga mexikanska oljebolaget Pemex som exempel. I början av 2016, när råvarupriserna stabiliserade sig, började pengar återigen flöda in till obligationer i tillväxtmarknader, däribland Pemex. Eftersom de flesta investerare valde att investera i ETF:er och benchmark-fonder hamnade dessa pengar framförallt i obligationer utgivna i dollar och inte i euro.

När detta hände kunde Vontobel därmed köpa identiska obligationer utgivna i euro och få bättre betalt trots att man tog samma risk.

– Det här suboptimala beteendet från investerare gör alltså att vissa obligationer blir mycket billigare trots att de har samma risk och löptid som de obligationer som majoriteten köper. Det är den här typen av flyktig ineffektivitet som vi försöker fånga och tjäna pengar på.

Läs mer om Vontobels fonder för tillväxtmarknadsobligationer. 

Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. På Vontobel.com hittar du faktablad och informationsbroschyr.

 

Vontobel_RGB_graphite_90px@3x

Vontobel Asset Management är en global och aktiv kapitalförvaltare med flera specialinriktade "boutiquer" och investerings-team i Zürich, New York, Milano och London.

Med hjälp av våra enastående investeringstalanger och en stark prestationskultur drivs alla våra boutiquer mot målet att leverera ett marknadsledande  erbjudande inom sina respektive tillgångsklasser. 

Läs mer på: www.vontobel.com


Vontobels strategi för emerging market debt

TIllgångspriser på tillväxtmarknader är ofta föremål för överreaktioner orsakade av irrationellt beteende från investerare. En effekt av detta är att vi ser många felprissättningar på dessa marknader. Vi hjälper investera att konsekvent utnyttja denna ineffektivtet genom en "botten-upp"-strategi.  

Genom att investera med stor övertygelse försöker vi identifiera prisavvikelser och ta motsatta positioner för att ge dig den största möjliga förtjänsten. Vi fokuserar på likviditet, storlek och diversifiering av utgivare för att minimera risken. 

Läs mer om våra fonder här. 


Adrian Bender, Senior Portfolio Advisor, Executive Director

Adrian Bender, Senior Portfolio Advisor, Executive Director.