Månadssparande i aktier ett sätt att bygga ett långsiktigt sparande!Att andelsspara i aktier är ett unikt och bra sätt att börja som aktieägare med riskspridning till en billig penning. Att dessutom månadsspara gör det lätt att verkligen komma igång och fortsätta utan att behöva engagera sig så mycket om man inte vill eller har tid.

Det säger Karin Sjöblom, aktiv medlem i Aktiespararna, ambassadör för organisationen och flitig föreläsare, inte minst för kvinnor, vid aktieträffar runt om i hela landet.

Långsiktigt sparande – Såhär kommer du igång

– Om man börjar spara 500 kronor i månaden när man är relativt ung, så tar det inte så många år innan man har en miljon. Aktiesparande är över tid den bästa sparmetoden och det är viktigt med långsiktighet. Tiden är aktiespararen bästa vän, brukar man säga.

Låg insats gör det lätt att komma igång

Karin Sjöblom talar varmt för att börja spara även med lägre insatser. Det viktiga är att verkligen komma igång och göra det lätt för sig. Med Aktiespararnas dotterbolag Aktieinvests tjänst AndelsOrder kan man få riskspridning även med en insats på 500 kronor. Man kan sprida genom att satsa 100 kronor i fem olika aktier i olika branscher. På sikt blir det fler aktier. Andra gången kan man välja fem andra aktier och har genast riskspridning på tio olika aktier. Väljer man att satsa på investmentbolag skapar det en portfölj från början och därmed ännu större riskspridning.

– Att börja spara regelbundet, med automatisk dragning av en summa från kontot varje månad betyder att det blir av. Just detta att ta första steget är ofta väldigt svårt, men sedan går det av sig självt. En gyllene regel är att spara regelbundet. Kalla det gärna månadsspara. Det är klokt att portföljspara med ungefär tio olika aktier i några olika branscher. Det ger riskspridning. Vill man göra förändringar i portföljen så är det enkelt, annars rullar det bara på automatiskt.

Långsiktigt och regelbundet sparande gör att aktierna köps till olika kurs, man slipper att alltid handla när det är som dyrast. Aktier är och har alltid över tid varit den bästa sparformen när det gäller värdeutveckling. Och Karin Sjöblom förklarar aktiernas fördelar gentemot aktivt förvaltade fonder så här:

– Skillnaden är främst priset. Med aktier slipper man betala hög avgift till ett fondbolag. Det är också mer transparent med aktier, lättare att ta till sig information om vad de innehåller.

Enda chansen till delar av aktier

Aktieinvest är unikt. Det är den enda aktieförvaltaren som erbjuder möjligheten att köpa andelar i aktier. AndelsOrder är anpassat för mindre order i enskilda aktier och passar bra för affärer i flera papper samtidigt. Därför är AndelsOrder utmärkt för till exempel ett månadssparande i aktier.

Ett enkelt sätt att spara i aktier är att öppna ett investeringssparkonto. Det ger skattefördelar och gör det enkelt att deklarera sina aktieaffärer.

– I AndelsOrder kan man spara från 100 kronor per aktieslag vilket möjliggör god riskspridning från mindre belopp, säger Karin Sjöblom. Att vara medlem i Aktiespararna är inget krav för att spara i AndelsOrder, men för den som är medlem erbjuds rabatter på courtage och bra fortlöpande aktieinformation.

Läs mer om Aktieinvests månadssparande här!

Presenteras av Aktieinvest

aktieinvest-logo
Aktieinvest FK AB är ett värdepappersbolag, försäkringsförmedlare och pensionssparinstitut som står under Finansinspektionens tillsyn. Aktieinvest FK AB är ett helägt dotterbolag till Sveriges Aktiesparares Riksförbund. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Läs mer om oss här

Redaktionen